Onze vereniging heeft gekozen om (met name voor haar jeugdspelers en -speelsters) beleid op te stellen ter bevordering van een optimaal pedagogisch klimaat. Dat betekent dat de club probeert te zorgen dat iedereen zich thuis en veilig voelt bij HVV. Hierbij hoort o.a. het bespreken en (uit-)delen van omgangsnormen en gedragsregels. Alle leden zijn gebonden aan de gedragscode die op de Algemene Ledenvergadering van september 2020 is vastgesteld. Om een veilig klimaat te waarborgen wordt van alle leden verwacht dat zij zich aan deze gedragscode houden. Als er ongewenst gedrag binnen HVV plaatsvindt, maakt HVV zich sterk om hier een eind aan te maken. Dit gaat gepaard met het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon. Heb je te maken met ongewenst gedrag en kan je hulp gebruiken? Dan kan je altijd terecht bij de vertrouwenscontactpersoon.
Onze vertrouwenscontactpersoon is Annet Buter (zie onderaan document). Annet fungeert ook als vertrouwenscontactpersoon voor de senioren. |
Ongewenst gedrag
Onder ongewenst gedrag verstaan we elke gedraging die als niet gewenst, bedreigend en/of kwetsend wordt ervaren. Je kan denken aan neerbuigende opmerkingen, pesten en discriminatie. Enkele voorkomende vormen van (ernstig) ongewenst gedag:
- Seksuele intimidatie - Ongewenste toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ieder ander verbaal, non-verbaal gedrag van seksuele aard.
- Pesten - Bijvoorbeeld denigrerende opmerkingen, afkraken van werk of leerprestaties, aanmerkingen op iemands uiterlijk. Door de onevenwichtige krachtsverhoudingen (in hiërarchie, in fysiek of verbale vermogens) kan het slachtoffer zich niet verweren.
- Agressie en geweld - Voorvallen waarbij iemand psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Hierbij valt te denken aan schoppen, slaan of gooien met voorwerpen, maar ook aan schelden, treiteren, bedreigen (verbaal of met wapens) of vernielingen toebrengen.
- Discriminatie - Het maken van onderscheid naar ras, nationaliteit, geloof, leeftijd, sekse of seksuele geaardheid of een lichamelijke beperking. Uitingen hiervan zijn soms heel direct en verbaal en/of fysiek gericht.
- Overig - Deze lijst is niet uitputtend. Ieder gedrag waardoor je je niet fijn of veilig voelt (bij HVV), is ongewenst en dienst voorkomen en opgelost te worden.
Wat doet de vertrouwenscontactpersoon?
De vertrouwenscontactpersoon is binnen HVV het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. De vertrouwenscontactpersoon luistert en ondersteunt. Het voordeel van onze vertrouwenscontactpersoon is dat ze niet in het team zit, spelers niet coacht of traint en dus altijd buiten hetgeen staat wat er speelt. Iedere situatie is uniek en vraagt om een eigen aanpak maar in grote lijnen zien de taken van de vertrouwenscontactpersoon er als volgt uit:
- Verzorgen van de eerste opvang - Het allereerste wat de vertrouwenscontactpersoon doet, is zonder oordeel luisteren naar jouw verhaal. Hoe gaat het met jou? Wat is er gebeurd?
- Het nagaan of oplossing in de informele sfeer mogelijk is - Indien het nog niet geprobeerd is, zullen we kijken of er een mogelijkheid is er samen met de trainer, coach en/of team(genoot) uit te komen. • Informeren over andere oplossingsmogelijkheden Samen met de vertrouwenscontactpersoon bespreek je mogelijke oplossingen. Wie of wat zou jou kunnen helpen?
- Doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties - De vertrouwenscontactpersoon kijkt of er een instantie is die je kan helpen, bijvoorbeeld de huisarts. Bij minderjarigen geldt dat ouders op de hoogte gebracht worden, hier wordt van afgeweken als hiermee de veiligheid van de minderjarige in het geding komt.
- Het registreren van ongewenst gedrag - De vertrouwenscontactpersoon maakt indien nodig melding bij bijvoorbeeld de Vertrouwenscontactpersoon van HUB Hattem, NEVOBO, Centrum Veilige Sport of de politie.
Geheimhouding
Aan de vertrouwenscontactpersoon kan je je verhaal in vertrouwen vertellen. Het is goed om te weten dat een vertrouwenscontactpersoon nooit informatie met anderen deelt zonder jouw toestemming of medeweten. Echter voor ernstige zaken, die wettelijk ook strafbaar zijn, heeft de vertrouwenscontactpersoon maar ook het bestuur een meldingsplicht. Mocht de vertrouwenspersoon in het kader van jouw welzijn het wenselijk vinden dat er een externe partij wordt ingeschakeld, dan gaat dit altijd in overleg.
Voorbeeldsituaties
Jeugdspelers en -speelsters kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met de vertrouwenspersoon als:
- er op de training dingen gebeuren die niet fijn zijn;
- er in het team dingen gebeuren die niet fijn zijn;
- er tijdens de wedstrijd in het veld of in de kleedkamer dingen gebeuren die niet fijn zijn;
- het tussen de speler en de trainer niet goed gaat;
- het tussen de speler en de coach niet goed gaat;
- het tussen de speler en een teamgenoot / teamgenoten niet goed gaat;
- er vervelende dingen via Whatsapp, TikTok, Facebook of andere sociale media gebeuren.
- er thuis, op school of op andere plekken dingen gebeuren die jij niet fijn vindt;
De vertrouwenspersoon kan verschillende dingen voor de speler doen om te zorgen dat het stopt:
- zij kan naar de speler luisteren, en er met hem/haar over praten;
- zij kan de speler tips geven hoe hij/zij het zelf zou kunnen oplossen (eventueel met hulp van de ouders);
- zij kan het samen met de speler gaan oplossen;
- zij kan je vertellen over iemand die je goed kan helpen;
- zij kan je doorsturen naar iemand die je goed kan helpen